Hvorfor er det viktig med balansetrening for rytteren

En artikkel fra Aalborg Sporthøjskole

Rytteren og hesten er som to baller, som skal hele tiden finne et felles balansepunkt. Når rytteren og hesten skal samarbeide er det viktig at hestens vannrette fremadgående bevegelsene går i takt med rytterens loddrette oppadgående bevegelser. Rytteren skal hele tiden kunne korrigere seg selv, slik at rytteren sitter rett på hesten. Det er viktig at rytteren ikke sitter skjevt, slik at den påvirker hesten til å jobbe skjevt og på den måten utvikle unødvendige skader.

Rytteren skal også ha et fleksibelt sete, og skal kunne bruke sete, ben, armer og hender uavhengig av hverandre. Det er derfor veldig viktig at rytteren har en sterk mage og rygg (core stabilitet), slik at rytteren kan holde sin overkropp loddrett og strekt, imens hesten beveger seg under rytteren.

Balanse er en viktig del av rytterens trening, fordi balansen er en del av koordinasjonsevnen, som vi kaller for motorisk trening. Som betyr at vi trener opp samspillet av nerver og muskler, og bevegelser og sanser. Rytteren skal hele tiden kunne føle når hesten skifter retning og være i balanse med hesten, når hesten skifter gangarter. I det hele skal rytteren også ha styrt på rytterens egne kroppsdeler befinner seg. Alle typer ryttere både unge, gamle, øvede og uøvede har bruk for å trene balansen. Når rytteren sitter på hesten, jobber begge kroppene for å finne det ideelle balansepunktet, slik at de kan bli til ét i bevegelsen.

Hesten forsøker å fange rytteren og kommer derfor til å ta mere vekt på den ene siden enn den andre. Hvis hesten er skjev, vil rytteren forsøke å kompensere ved å sitte skjevt, og på den måten blir balansepunktet for deres kropper ustabilt.

Sit-Ups på ball. Samtidig som man styrker magemusklene med situpsene, fungerer ballen som balansetrening.

Rygghev på ball. Igjen styrker man den nederste delen av ryggen med øvelsen, mens ballen gjør at du blir nødt til å tenke på balansen i tillegg.

Mageøvelse, som utfordrer balansen din mer, enn øvelsen på bilde nr 1.

Balansetrening for hele kroppen. Her skal mage, rygg, ben og armer jobbe sammen, slik at du kan stå helt rolig på ballen.

For å kunne se om du sitter skjevt på hesten, er det en god ide å sette seg på en ball, hvor en annen kan rette på skuldrene, ryggen, hender og eventuelt hode/nakke.

https://www.sportshojskolen.dk/vidensbank/hvorfor-er-det-viktig-med-balansetrening-for-rytteren