Stalltips til hestefolk som ikke liker å fryse

October 21, 2021

Fysisk arbeid med hest kan gjøre deg både varm og kald. Frysing er ubehagelig, og kalde kropper tappes fort for energi. Hvordan kan hestefolk kle seg bedre for ikke å fryse – og for å unngå å bli klam og våt ved høy aktivitet?
Hesten regulerer kroppstemperaturen på flere måter – blant annet gjennom pelsen. Når hesten begynner å bli kald, løfter hårlaget seg automatisk – nesten som når vi mennesker får gåsehud. Kroppsvarmen fra huden blir liggende som et isolerende luftlag i det underhårene blåser seg opp. Genialt, ikke sant?

Kle deg i tre lag
Uansett hvor på kloden du befinner deg, så er det de samme prinsippene som gjelder for å kle seg og holde varmen. Med minimum tre lag tøy på kroppen kan du enkelt regulere kroppstemperaturen ved å ta av og på tøy etter behov. Tre lag holder deg varm fordi lagene holder på luft som isolerer – akkurat som hestens pels. Dersom du i tillegg velger plagg som transporterer FUKT vekk fra kroppen og ISOLERER, holder du deg enda varmere.

1. Innerlaget skal frakte fukt vekk fra kroppen
Når du blir varm, produserer kroppen svette for å kjøle deg ned. Hensikten med det innerste laget er å frakte fukt vekk fra kroppen og holde deg varm når du ikke er i bevegelse. Innerlag kommer i forskjellige tykkelser og vekt, så her må du velge ut fra aktivitetsnivå og temperatur.
Tester fra Krigsskolen og Sintef har slått fast at Brynje Super Thermo nettingtrøyer og stilongser er det undertøyet som tørker raskest og isolerer aller best innerst mot huden. Nettingen benyttes av både Forsvaret, ekspedisjoner i kalde strøk og folk i tøffe yrker som jobber mye utendørs.
Ved høy aktivitet, i vått eller kaldt vær sørger nettingen for luftsirkulasjon og frakter damp og overskuddsvarme vekk fra kroppen. Ved lav aktivitet holder nettingen på varmluften slik at du får et isolerende lag nærmest kroppen. Nettingen motvirker også kuldebroer fordi den danner et sammenhengende luftlag innerst mot kroppen. På grunn av denne dobbeltvirkningen holdes kroppstemperaturen under kontroll – som en termostat. Overoppheting og nedkjøling er hovedårsakene til energitap, og netting forhindrer begge deler.


Fordeler med Super Thermo netting:
Trekker nesten ikke til seg fukt, tørker raskt og veier 40 % mindre enn bomull.
Klør ikke og er ideell for folk som ikke tåler ull innerst. Forårsaker ikke allergi.
Klistrer seg ikke til kroppen pga. store hull som gir få kontaktpunkter mot huden.
Selv om nettingen er grovmasket, føles den svært myk mot huden.
Hyppig vask reduserer ikke kvaliteten; nettingen er ekstremt sterk, holder i årevis og kan resirkuleres.
Med netting innerst vil de gamle ulltrøyene dine leve lengre. Bra både for lommeboka og naturen!

2. Mellomlaget skal isolere og gi varme
Det mellomste plagget skal være lett, puste godt, isolere og gjøre deg varm under skallet. Mellomlaget bør være noe løsere enn innerlaget, men fortsatt ha god kontakt med innerlaget. Ull, polypropylene og polyester er eksempler på materialer du kan velge. Velg plagg med gode justeringsmuligheter som f.eks. lang glidelås i front på jakke eller høy krave med glidelås. Da kan du åpne/lukke og lettere regulere temperaturen ved behov. Dersom du jobber hardt fysisk og/eller svetter mye kan du droppe mellomlaget og kun ha på Super Thermo netting under jakka. Bruk gjerne flere lag med netting ettersom det blir kaldere ute.

3. Ytterlaget skal slippe ut fukt og beskytte mot vind og nedbør
Generelt bør skalljakke og skallbukse gi god bevegelsesfrihet og puste godt. Jakka bør ha luftemuligheter under armene slik at fukt slipper ut. Skallet må ha plass til flere lag under; er buksa trang i baken blir du fort kald på rompa! Kragen på jakka bør gå høyt opp foran ansiktet og dekke hals og hake.

Se flere tips på www.brynje.no/rytter

Read more

Kle deg så du ikke fryser når du jobber med hest

November 19, 2020

Brynje er en liten, norsk familiebedrift fra Larvik som er verdenskjent for varme klær med høy kvalitet. Da Tenzing og Hillary kom først til topps på Mount Everest i 1953, var det med Brynje-klær innerst mot huden. Brynje brukes av forsvaret, tøffe ekspedisjoner og folk som ferdes mye ute i vær og vind. Når klærne presterer på klodens mest ugjestmilde steder vil de garantert fungere for deg også.


På brynje.no/rytter finner du gode tips om hvordan du kler deg for ikke å fryse, enten du er i stallen eller på ridetur. Du finner også pakkelister for ulike turer, deriblant rideturer med overnatting.


Brynjes mål er ikke å bli størst mulig. «Vi ønsker å bevare natur og miljø sammen med bevisste kunder og lager produkter med høy kvalitet for at de skal vare lengst mulig. I motsetning til andre som stadig skifter ut kolleksjoner og legger til rette for at folk skal kjøpe nytt, lager Brynje modeller som skal leve i år etter år. Vi gir deg 5 års garanti og hjelper deg å reparere. Jo lengre du bruker klærne dine, jo bedre er det både for lommeboka, naturen og miljøet».

Se www.brynje.no/rytter
Instagram: @brynjeofnorway

Read more

Vil ha mørketallene fram i lyset

October 27, 2020

– Nettstedet hesteulykker.no er en nettside hvor du enkelt kan registrere både ulykker og det som har vært potensielt farlige situasjoner, forteller Hallvard Krislok, prosjektleder for Hest i trafikken. – Både politi og andre myndigheter har etterspurt statistikk, og denne siden kan forhåpentligvis bidra til å gi et noe tydeligere bilde av situasjonen.

Store mørketall

For noen år tilbake ble det gjennomført en spørreundersøkelse rundt tematikken å ri eller kjøre med hest i trafikken, og den hadde hele 6000 respondenter. Noen av funnene der var at det finnes store mørketall, både på antall ulykker og nestenulykker. – Det viser at det er viktig å få en bedre oversikt, slik at man lettere kan sette inn gode og målrettede tiltak for å redusere antallet. Ingen er tjent med ulykker i trafikken, sier Krislok. – Når det gjelder hest tror jeg at vi kunne redusert antall ulykker betraktelig om alle trafikanter fikk en grunnleggende innføring gjennom trafikkopplæringen i hvordan man møter/passerer hest. Kunnskap er essensielt! Også må man ikke glemme det mest opplagte av alt – at alle trafikanter må vise hensyn til hverandre. Det gjelder selvsagt også de som selv rir og kjører med hest i trafikken.

Tenk elg!

For å forstå hvorfor du skal senke farten og passere en hest på god avstand, oppfordrer Krislok til å tenke elg. – Ville du kjørt forbi en elg i veikanten i høy hastighet? De færreste ville gjort det, fordi elgen er et stort fluktdyr. Du bremser ned og passerer rolig forbi – fordi du ikke vet hvordan elgen vil reagere.
– Forskjellen er selvsagt at hesten er tam, men akkurat som elgen er hesten også et stort fluktdyr. Det er derfor viktig å huske på at selv om hesten er sammen med et menneske, så kan en skremmende situasjon gjøre at hestens naturlige instinkter overstyrer beskjeden fra rytteren eller kusken, forklarer Krislok. – Det kan være alt fra at den blir litt urolig og kanskje tar et par skritt til siden, til at den i verste fall gjør et forsøk på å flykte. Mange hesteekvipasjer opplever at andre kjøretøy passerer eller kjører forbi i svært høy fart, og det begrenser betraktelig sjåførens mulighet til å reagere raskt nok om en situasjon skulle oppstå. Ved å passere rolig og med god avstand, vi sier gjerne maks 25 km/t og med en avstand på minimum 2 meter, kan du forhindre potensielt farlige situasjoner. Akkurat som du gjør når du ser en elg i veikanten.

Nullvisjon
– Vi har ingen å miste, sier Krislok. – Og det er også det overordnede målet med dette prosjektet, en nullvisjon. Men om det først skjer en ulykke kan det du da gjør være av kritisk betydning for utfallet. Krislok minner om vegtrafikkloven §12, Plikter ved trafikkuhell, som blant annet sier at: «Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.» – I tillegg til at man har en plikt til å hjelpe, bør også alle kunne førstehjelp. Det redder liv, konkluderer Krislok.

Fakta Hest i trafikken
Prosjektet Hest i Trafikken er initiert av Trøndelag Hesteeierforening/Norsk Hesteeierforbund, og en rekke aktører innen trafikk og hest er med på laget. Målet med prosjektet er å bevisstgjøre allmenheten rundt temaet hest i trafikken, få emnet inn i trafikalt grunnkurs, som en del av kjøreopplæringen og i utdanningen av trafikklærere, og å påvirke lovgivende myndigheter. Prosjektet er støttet av Gjensidigestiftelsen med flere, og varer ut 2020. I løpet av høsten vil det, i tillegg til hesteulykker.no, blant annet bli lansert ei undervisningspakke om temaet. Se også www.hestitrafikken.no

Read more

Fifty Shares blir ridehest

August 12, 2020

I mai 2019 reiste vi til Doncaster Racecourt sammen med Cathrine Erichsen for å kjøpe galopphest, Derbyhesten 2020. Vi kjøpte Fifty Shares sammen med 49 andre andelseiere. Se film fra da vi kjøpte han her! Han har hele tiden stått hos Galopptrener Cathrine Eriksen. Cathrine kom nå med beskjeden om at Fifty Shares ikke lenger egner seg som en galopphest, så på mandag kveld hentet Geir Fifty hjem til Gården sin i Tønsberg, Stall360. Her skal han stå og forhåpentligvis bli en fin ridehest etterhvert. Med god hjelp fra vår ambassadør Linn Olafsen, så håper vi at han kan få en spennende reise i sin nye karriere. Det vil komme jevnlige oppdateringer i Fifty sin utvikling til å bli ridehest fremover.

Read more

Hva kan vi gjøre for hestene i varmen?

July 23, 2020

1. Hva er det viktigste vi må tenke på når det er varmt for hestene?

Det viktigste i varmen er at hesten får i seg nok vann. Hesten bør ha tilgang til vann hele tiden, og vi må gjøre det fristende for hesten å drikke ved å sørge for at vannet er rent. I tillegg må vi sørge for at hesten ikke blir overopphetet, la den få tilgang til skygge eller på andre måter kjøle den ned. Husk også at hygienen til fuktig fôr raskt blir nedsatt i varmen. Dette gjelder både høyensilasje og oppbløtt kraftfôr.

2. Hvordan takler hesten varmen sammenlignet med andre dyr?

Hesten takler varme ganske godt dersom den får tid til å venne seg til det! I Norge er problemet at varmen bare varer en uke eller i beste fall to. Hesten trenger minst tre uker på tilvenning til varme, og den kan da spare på væsken den taper i svette fordi varmeutvekslingen gjøres mer effektiv. Dette er årsaken til at hester som for eksempel skal delta i OL i varme land reiser i veldig god tid før konkurransen starter.

3. Kan hester stå ute i paddock uten skygge de varmeste dagene?

De aller varmeste dagene er det bedre for hesten å stå inne de varmeste timene på dagen enn å stå ute i en paddock uten skygge. Kanskje har man mulighet til å la hesten stå ute litt lenger om kvelden i stedet?

4. Hvor mye vann drikker en hest hver dag?

Det er stor variasjon i hvor mye en hest drikker, men normalen ligger rundt 30-40 liter for en 500 kilos hest. Når det er varmt i været drikker hesten betydelig mer enn kjølige dager.

5. Hvordan kan vi få hestene til å få i seg mer væske?

Salt binder vann, og det beste trikset for å få hesten til å drikke mer er å få i den mer salt. Tørstemekanismen som gjør at hesten føler seg tørst blir utløst av konsentrasjonen av salt i blodet. Om hesten ikke spiser noe særlig salt fra saltsteinen bør man tilsette salt i kraftfôret. Hesten trenger ca. 50 gram salt daglig når den ikke svetter spesielt mye, ved hard trening i varmt vær kan behovet komme godt over 100 gram daglig på grunn av stort salttap.

6. Hvordan kan vi se om en hest er dehydrert?

Dersom man løfter en hudfold på hestens hals og den ikke umiddelbart smetter tilbake når man slipper (stående hudfold), er hesten betydelig dehydrert allerede (4-5 % for lite væske i kroppen). Hestens prestasjon reduseres allerede ved 1 % dehydrering, men vi har ikke noen klinisk undersøkelse vi kan gjøre for å se dehydrering uten blodprøve før hesten er betydelig dehydrert.

7. Er det forskjell på salt og elektrolytter?

Elektrolytter er en blanding av ulike typer salter som tapes i svette, og sukker. Elektrolytter egner seg godt når hesten har anstrengt seg hardt og mistet mye svette. Den trenger da å fylle på både væske, salter og glykogenlagre (sukkerreserver inni musklene). Salt tas opp fra hestens tarm i en samtransport med sukker, så saltene hesten har tapt tas opp enda bedre dersom de er blandet med sukker. Samtidig vil en hest som har tatt seg ut ha behov for å restituere seg med å fylle på glykogenlagrene. Dette er også en prosess som krever tilstrekkelig med væske i kroppen. Hester som ikke liker saltsmaken spiser ofte elektrolytter bedre enn vanlig salt (NaCl). Likevel er det NaCl-behovet som er størst, så elektrolytter skal være i tillegg til salt, ikke i stedet for. Salt alle dager i året, og elektrolytter i tillegg ved kraftig svetting eller harde anstrengelser.

Read more

Sommerpraten

July 23, 2020

I sommer tar vi praten med en rekke kjente og kanskje ukjente fjes fra hestesporten. Vi legger ut disse morsomme filmene gjennom hele sommeren. Vi har rukket å få mange videoer allerede, som har blitt veldig populære og fått gode tilbakemeldinger. Kanskje du lurer på hvem Eva Cappelen synes er kjekkest innen norsk hestesport? Foretrekker Ellen Birgitte Farbrot Pepsi Max eller Cola Zero? Hva liker Theodor Wendelborg best, Burger King eller McDonalds? Hvordan var det da Johanna Lassnack skulle svare på våre norske spørsmål? Alt dette og mye, mye mer får du svar på ved å se de korte filmene på vår Instagram eller Facebook.

 

Bannerfoto: Kristian Strøm

Read more

Håper vi ses den 4. august!

July 23, 2020

Den 4. august ønsker vi å få med så mange som mulig til å delta på en felles #hest360kingslandchallenge.Vi samles på Greveskogen Friidrettsbane 17:00, hvor det skal løpes 3000 m. Kingsland kommer til arrangementet, og tar med premier som vil bli trukket av oss til deltakerne.

Lurer du på hva #hest360kingslandchallenge er? 1. juni startet vi challengen i samarbeid med Kingsland hvor målet er å få hestefolk enda mer ut i aktivitet. Målet er også å få flest til å gjennomføre, uansett tid. Hvis du ønsker å teste deg på tid, så har vi tatt utgangspunkt i de strenge kravene montérytterne må gjennom hvert eneste år.

Løpe 3000 m på under 15 min
eller
Sykle 10 km på under 21 min

Hvis du deltar i challengen før og/eller etter arrangementet så må du huske å laste opp bilde på instagram og bruk #hest360kingslandchallenge, og utfordre venner videre til å gjøre det samme.

Read more