Fifty Shares blir ridehest

August 12, 2020

I mai 2019 reiste vi til Doncaster Racecourt sammen med Cathrine Erichsen for å kjøpe galopphest, Derbyhesten 2020. Vi kjøpte Fifty Shares sammen med 49 andre andelseiere. Se film fra da vi kjøpte han her! Han har hele tiden stått hos Galopptrener Cathrine Eriksen. Cathrine kom nå med beskjeden om at Fifty Shares ikke lenger egner seg som en galopphest, så på mandag kveld hentet Geir Fifty hjem til Gården sin i Tønsberg, Stall360. Her skal han stå og forhåpentligvis bli en fin ridehest etterhvert. Med god hjelp fra vår ambassadør Linn Olafsen, så håper vi at han kan få en spennende reise i sin nye karriere. Det vil komme jevnlige oppdateringer i Fifty sin utvikling til å bli ridehest fremover.

Read more

Dødelig vakkert

August 3, 2020

Hageplanten Lupin er en svartelistet og giftig plante som nå sprer seg i veikanter og grøfter og ofte inn på jorder der det dyrkes gras til fôr eller der det er beiter. Det er mange planter som er giftige for hester – der Lupiner kanskje er den enkleste å oppdage på grunn av at den sprer seg så raskt. 

Vær oppmerksom på denne vakre luringen som brer om seg.  Har barnet ditt spist mer enn to frø – må du kontakte giftsentralen.

Lupiner er giftige og regner som en så stor trussel for norsk natur at de er forbudt å omsette og skal behandles som spesialavfall. Problemet er at de ikke bare fortrenger de norske blomsterartene, men de ødelegger jorda også slik at vanlige norske vekster ikke lenger kan vokse der. Til slutt er det bare lupiner og ingenting annet.

Sarpsborg kommune har en lang strekning med E6 gjennom kommunen og det vokser mye Lupiner der. 

– Vi har et stort fokus på uønskede plantearter, deriblant Lupiner. De er ikke fine. De må bekjempes hele tiden ved å holde de nede. Den eneste måten å ta helt knekken på dem er å sprøyte, men det kan vi ikke gjøre, derfor klipper vi ofte, sier gartner og fagarbeider Inger Hilde Jørgensen til Sarpsborg Arbeiderblad – som skrev om dette problemet nå i juni.

– Det er en utfordring. Lupiner er en av tre giftige og uønskede arter som vi har i Sarpsborg. De to andre er Tromsøpalme og Selsnepe. Ingen av disse ønsker vi å ha i byen vår, men de er vanskelig å bekjempe. De sprer seg med vær og vind, og det er egentlig ingenting som tar knekken på dem. Det eneste vi kan gjøre er å være bevisste på å klippe, sier teamleder Tommy Fredh ved Virksomhet kommunalteknikk i Sarpsborg kommune til samme avis. 

Det finnes mange giftige planter for hesten. Som regel klarer hesten å styre unna disse plantene om beitet er godt nok, men det er lurt å sjekke regelmessig.
OBS! Når plantene nå er avblomstret og tørket er de både giftigere og mer smakfulle, så vær forsiktig og pass på at det ikke er giftige planter i høyet til hesten. Nylig var det en tragedie i grenseområdet Tyskland Belgia der flere hester måtte bøte med livet etter å ha fått i seg tørkede lupiner. 

 

Bilde og tekst: Anton Granhus

Read more

Hva kan vi gjøre for hestene i varmen?

July 23, 2020

1. Hva er det viktigste vi må tenke på når det er varmt for hestene?

Det viktigste i varmen er at hesten får i seg nok vann. Hesten bør ha tilgang til vann hele tiden, og vi må gjøre det fristende for hesten å drikke ved å sørge for at vannet er rent. I tillegg må vi sørge for at hesten ikke blir overopphetet, la den få tilgang til skygge eller på andre måter kjøle den ned. Husk også at hygienen til fuktig fôr raskt blir nedsatt i varmen. Dette gjelder både høyensilasje og oppbløtt kraftfôr.

2. Hvordan takler hesten varmen sammenlignet med andre dyr?

Hesten takler varme ganske godt dersom den får tid til å venne seg til det! I Norge er problemet at varmen bare varer en uke eller i beste fall to. Hesten trenger minst tre uker på tilvenning til varme, og den kan da spare på væsken den taper i svette fordi varmeutvekslingen gjøres mer effektiv. Dette er årsaken til at hester som for eksempel skal delta i OL i varme land reiser i veldig god tid før konkurransen starter.

3. Kan hester stå ute i paddock uten skygge de varmeste dagene?

De aller varmeste dagene er det bedre for hesten å stå inne de varmeste timene på dagen enn å stå ute i en paddock uten skygge. Kanskje har man mulighet til å la hesten stå ute litt lenger om kvelden i stedet?

4. Hvor mye vann drikker en hest hver dag?

Det er stor variasjon i hvor mye en hest drikker, men normalen ligger rundt 30-40 liter for en 500 kilos hest. Når det er varmt i været drikker hesten betydelig mer enn kjølige dager.

5. Hvordan kan vi få hestene til å få i seg mer væske?

Salt binder vann, og det beste trikset for å få hesten til å drikke mer er å få i den mer salt. Tørstemekanismen som gjør at hesten føler seg tørst blir utløst av konsentrasjonen av salt i blodet. Om hesten ikke spiser noe særlig salt fra saltsteinen bør man tilsette salt i kraftfôret. Hesten trenger ca. 50 gram salt daglig når den ikke svetter spesielt mye, ved hard trening i varmt vær kan behovet komme godt over 100 gram daglig på grunn av stort salttap.

6. Hvordan kan vi se om en hest er dehydrert?

Dersom man løfter en hudfold på hestens hals og den ikke umiddelbart smetter tilbake når man slipper (stående hudfold), er hesten betydelig dehydrert allerede (4-5 % for lite væske i kroppen). Hestens prestasjon reduseres allerede ved 1 % dehydrering, men vi har ikke noen klinisk undersøkelse vi kan gjøre for å se dehydrering uten blodprøve før hesten er betydelig dehydrert.

7. Er det forskjell på salt og elektrolytter?

Elektrolytter er en blanding av ulike typer salter som tapes i svette, og sukker. Elektrolytter egner seg godt når hesten har anstrengt seg hardt og mistet mye svette. Den trenger da å fylle på både væske, salter og glykogenlagre (sukkerreserver inni musklene). Salt tas opp fra hestens tarm i en samtransport med sukker, så saltene hesten har tapt tas opp enda bedre dersom de er blandet med sukker. Samtidig vil en hest som har tatt seg ut ha behov for å restituere seg med å fylle på glykogenlagrene. Dette er også en prosess som krever tilstrekkelig med væske i kroppen. Hester som ikke liker saltsmaken spiser ofte elektrolytter bedre enn vanlig salt (NaCl). Likevel er det NaCl-behovet som er størst, så elektrolytter skal være i tillegg til salt, ikke i stedet for. Salt alle dager i året, og elektrolytter i tillegg ved kraftig svetting eller harde anstrengelser.

Read more

Sommerpraten

July 23, 2020

I sommer tar vi praten med en rekke kjente og kanskje ukjente fjes fra hestesporten. Vi legger ut disse morsomme filmene gjennom hele sommeren. Vi har rukket å få mange videoer allerede, som har blitt veldig populære og fått gode tilbakemeldinger. Kanskje du lurer på hvem Eva Cappelen synes er kjekkest innen norsk hestesport? Foretrekker Ellen Birgitte Farbrot Pepsi Max eller Cola Zero? Hva liker Theodor Wendelborg best, Burger King eller McDonalds? Hvordan var det da Johanna Lassnack skulle svare på våre norske spørsmål? Alt dette og mye, mye mer får du svar på ved å se de korte filmene på vår Instagram eller Facebook.

 

Bannerfoto: Kristian Strøm

Read more

Håper vi ses den 4. august!

July 23, 2020

Den 4. august ønsker vi å få med så mange som mulig til å delta på en felles #hest360kingslandchallenge.Vi samles på Greveskogen Friidrettsbane 17:00, hvor det skal løpes 3000 m. Kingsland kommer til arrangementet, og tar med premier som vil bli trukket av oss til deltakerne.

Lurer du på hva #hest360kingslandchallenge er? 1. juni startet vi challengen i samarbeid med Kingsland hvor målet er å få hestefolk enda mer ut i aktivitet. Målet er også å få flest til å gjennomføre, uansett tid. Hvis du ønsker å teste deg på tid, så har vi tatt utgangspunkt i de strenge kravene montérytterne må gjennom hvert eneste år.

Løpe 3000 m på under 15 min
eller
Sykle 10 km på under 21 min

Hvis du deltar i challengen før og/eller etter arrangementet så må du huske å laste opp bilde på instagram og bruk #hest360kingslandchallenge, og utfordre venner videre til å gjøre det samme.

Read more